Programma ’80 jaar Vrijheid’     14-26 september 2024
Het programma 80 jaar Vrijheid is vooral bedoeld om mensen actief te betrekken bij thema’s als ‘oorlog’ en ‘vrijheid’ – toen en nu – en bij te dragen aan de bewustwording van de waarden van vrijheid en democratie. De provincie Gelderland is initiatiefnemer van het programma 80 jaar Vrijheid. In de gemeente Heumen is een uitgebreid programma om de herdenkingsperiode vorm te geven.

14 september 2024 (start 10.30 uur)
Fietstocht o.l.v. erfgoedgids langs de bijzondere plekken uit WOII met start om 10.30 uur vanuit Ons Huis Nederasselt. Onderweg aandacht voor o.m. exposities in Kazemattenmuseum Grave, De Lage, Hof in Overasselt, het Marishuis in Heumen en een tweetal particuliere verzamelingen.
Voor nadere informatie en aanmelding: www.overasselt.info

15 september 2024 (start 10.00 uur)
Bridge2Bridge Run (halve marathon) over beide Maasoevers tussen de bruggen in Grave en Heumen, die tijdens WOII van groot belang waren. Start om 10.00 uur bij Ons Huis Nederasselt.
De startlocatie en locaties langs de route zijn door de betrokken beeldbankgroepen met passend beeldmateriaal ingericht. Organisatie: Nederasselt Gezond samen met Maasvallei Duo Marathon uit het Land van Cuijk. Voor nadere informatie en aanmelding: www.nederasseltgezond.nl

15 september 2024 (start 12.00 uur)
Bevrijdingsfestival bij de Veldschuur in Overasselt. Muziek uit ‘44’, poëzie en dans.
Voor nadere informatie over programma: www.veldschuuroverasselt.nl/agenda

16 september 2024 (start 19.30 uur)
Presentatie over binnen de gemeente Heumen gecrashte vliegtuigen in Nederasselt (Ons Huis) door PlaneHunters Recovery Team.
Voor nadere informatie: www.onshuisnederasselt.nl en www.overasselt.info

17 september 2024 (start 20.00 uur)
80 Jaar Vrijheid: verhalen en gebeurtenissen. In Maldensteijn in Malden.
Voor nadere informatie: www.heemkundemalden.nl

18 september 2024 (start v.a. 13.00 uur)
Landing van parachutisten en bivak/doortocht van oude legervoertuigen aan het Hutsestraatje in Overasselt. Herdenkingsplechtigheid bij monumenten in Heumen (11.00-12.00 uur) en Overasselt-Nederasselt (16.00-17.00 uur) in aanwezigheid van bijzondere gasten. Direct na de oorlog is aan drie inwoners van de gemeente Heumen door de Franse overheid als eerbetoon voor hun hulp aan Franse piloten en ontsnapte krijgsgevangen het zogenoemde Diplome de Passeur verleend.
Tijdens de herdenkingsbijeenkomst bij het bevrijdingsmonument wordt in aanwezigheid van nazaten van de drie lokale helden een passende herinnering hieraan onthuld.
De vondst van de exacte crashlocatie van de in 1941 in het Nederasseltse Broek neergestorte Wellington bommenwerper is aanleiding geweest voor een geslaagde zoektocht naar de familie van de crew. Als resultaat hiervan heeft een aantal familieleden (uit VS, ZA, UK, Canada en Portugal) aangekondigd bij deze herdenking aanwezig te zullen zijn. Een fietspad dat start vlak bij de crashplek krijgt de naam van de staartschutter: George Thomson Reid pad, die als enige het vliegtuig niet tijdig had kunnen verlaten.
Voor nadere informatie: www.overasselt.info

19 september 2024 (start 20.00 uur)
Filmcafé Overasselt toont in het kader van de herdenking ‘80 jaar Market Garden’ de aangrijpende film: The Zone of Interest.
Voor nadere informatie: www.filmcafeoverasselt.nl

22 september 2024 (start 14.00 uur)
Muzikale ode aan de arts-verzetsman-jazzmusicus Boy Edgar in het Marishuis in Heumen. Terugblik op zijn bijzondere leven.
Voor nadere informatie: www.marishuis.nl

26 september 2024 (start 10.00 uur)
Vertelochtend met aandacht voor het leven in Nijmegen in het laatste oorlogsjaar en direct na de bevrijding. De 94-jarige Frans Verheijen (voorheen woonachtig in Nijmegen en nu in Overasselt) vertelt hierover in de bibliotheek van het Verenigingsgebouw van Overasselt.
Voor nadere informatie: www.overasselt.info