Het thema voor dit jaar luidt: Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen.
Routes en (handels)netwerken ontstonden, wegen werden aangelegd, transportnetwerken uitgebouwd, nieuwe vervoersmiddelen en manieren van communicatie werden uitgevonden.

Deze routes, netwerken en verbindingen blijven zich voortdurend ontwikkelen. Ze bevinden zich op het kruispunt tussen het verleden, heden en toekomst.
Het gaat ook over de invloed van reizen, vervoer en communicatie in Nederland, de inrichting van het land en de steden, de manier van leven zoals we dat in Nederland vandaag de dag doen. Maar het thema gaat ook over plaatsen van aankomst en vertrek, over (reis)verhalen, emigratie, toerisme, ontdekkingsreizen en verbeelding, niet alleen toen, maar ook nu. Het worden voor u gevarieerde dagen met openstelling van de musea, molens, kerken en monumenten, maar ook boerderijen en vele ateliers openen hun deuren. Op diverse plaatsen kunt u genieten van fototentoonstellingen en lezingen bijwonen. Ook wandelroutes langs oude paden en verbindingen van wegen zullen niet ontbreken.

Op zaterdag 14 en zondag 15 september 2024 kunt u een keuze maken uit het programma
In Malden, Heumen, Overasselt en Nederasselt. Het programmaboekje kunt u afhalen bij verschillende adressen in onze gemeente.

Gids met wandel- en fietstochten
Vanaf de komende Open Monumentendag in september 2024 verschijnt een gids met daarin een twintigtal routes voor wandelaars en fietsers. De wandelroutes (12x) kunt u, met uitzondering van het nieuwe Ommetje Overasselt, nu al terugvinden op de website: www.erfgoedheumen.nl

Er worden een achttal fietsroutes opgenomen:

  • de drie WOII-wandelroutes krijgen ook een variant voor fietsers;
  • de door het Marishuis ontwikkelde route Heer en Meester voert langs de gebouwen van Jan Jacob Luden;
  • Luxe achter de Limes is een regionale fietsroute langs herinneringen aan de Romeinse tijd; etappe 2 loopt voor een groot deel over Heumens grondgebied;
  • in de Boerderijenroute komen 37 historische agrarische woonplekken in Overasselt voorbij;
  • onlangs is nog toegevoegd de bij de recente herdenking van de Slag op de Mookerheide ge├»ntroduceerde fietstocht In het spoor van de Spanjaarden.